Thee is meer dan maar een drankje, Het is een middel om gezond te leven...

Choose your Language : EN | Kies uw taal : NL

Over Chinese thee

 

China is het thuisland van de thee. Volgens een populaire legende, werd thee ontdekt door de Chinese keizer Shennong in 2737 voor Christus toen een blad van een nabijgelegen struik in het water viel dat hij net aan het koken was. Hij dronk het en vond het verfrissend en thee (茶 cha) ontstond.

Het verbazingwekkende is, dat alle Chinese thee gemaakt is van een plant, die bekend staat als Camellia sinensis en inheems aan Zuidoost-China. Het is een groenblijvende struik die kan uitgroeien tot een boom. De plant kan tot honderden jaren leven en de bladeren worden het hele jaar door geoogst. Chinese fabrikanten zijn in staat geweest om duizenden variëteiten van uniek smakende thee te produceren uit deze enkele plant. Dit is bereikt door het regelen van 4 basiselementen:

  •   Locatie van de plant: Bodem en breedtegraad zijn de belangrijkste factoren.

  •   Tijd van oogsten: vroeg, midden of laat in het seizoen.

  •   Methode van oogsten: het plukken van aleen knoppen of knoppen met bladen.

  •   Verwerking: verwelken, rollen, oxidatie, drogen en sorteren.

Echter, het weer heeft een grote invloed op thee planten en de smaak van de thee. Dat is de reden waarom een thee fabrikant dezelfde soort en kwaliteit thee kan produceren voor tientallen jaren, maar elk jaar kan de thee een iets andere smaak hebben.

gong fu cha

Een ander belangrijk element dat de smaak van de thee beïnvloedt is hoe het bereid wordt vlak voor het drinken. Net als wijn drinkers die leren over wijnstokken en wijngaarden, vereist genieten van Chinese thee ook meer kennis. Meer dan bij wijndrinkers, want de theedrinkers moeten eerst de thee maken, dus moeten ze de vaardigheid hebben om de juiste thee te selecteren en het juiste gereedschap gebruiken om goede thee te brouwen.

De geavanceerde traditionele Chinese methode van thee te maken heet "Gong Fu Cha" (Thee met grote vaardigheid). Terwijl de meeste Chinezen zich bewust zijn van Gong Fu Cha als een onderdeel van de Chinese culturele geschiedenis, weinigen weten hoe het wordt gedaan. Het is een procedure van praktische stappen waar alles wat gebeurd een functioneel doel heeft om de thee zo goed mogelijk te maken. De belangrijkste elementen van het maken van "Gong Fu Cha" zijn het type en de kwaliteit van de thee pot, de temperatuur en de kwaliteit van het water en de brouwtijden. Met de "Gong Fu Cha" procedure is het mogelijk om constant de beste smaak van het maximum aantal brouwsels te maken.

"Gong Fu Cha" is meer dan een geavanceerde methode voor het maken van thee. Het is een kunst die geperfectioneerd is gedurende vele honderden jaren. Het gaat erom te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven voor enkele ogenblikken, om te ontspannen zodat je van elke druppel thee kunt genieten. Waarschijnlijk zul je verbaasd zijn hoe klein de theekopjes zijn. Maar het resultaat is een ontspannen en plezierige omgeving, alleen of met vrienden en met thee die beter smaakt dan je ooit geproefd zult hebben.

Like us on Facebook